Sielu lepää saaristossa

Merellisessä vapaa-ajan asunnossa voi karistaa pois kaupunkielämän pölyt ja arjen huolet. Kun pääosassa on luonto, ihminen voi rauhoittua.

Viime vuodet ovat saaneet yhä useamman suomalaisen etsimään tasapainoa hektiseen arkeen luonnon rauhasta. Hybridityön yleistyminen on lisännyt ajasta ja paikasta riippumatonta vapautta, jonka seurauksena paluu luontoon on tullut monelle mahdolliseksi muulloinkin kuin viikonloppuisin ja loma-aikoina. Palautuminen paranee ja elämänlaatu kohenee, kun tavallinen arki saa rinnalleen lomalta tuttuja elementtejä. 

– Aamukahvit auringossa lintujen kuorolaulua kuunnellessa ja kenties pikainen piristävä pulahdus mereen ennen työpäivää. Tuulen tuiverrus ja rantatyrskyt saavat sykkeen laskemaan ja kehon rentoutumaan, lapsuudestaan lähtien saaristossa kulkenut Pluspuu Talojen markkinointipäällikkö Pia Yliharju kuvailee hymyillen.

Etäpalavereissa kollegatkin saavat silmänruokaa saaristomaisemista, joita kansainväliset kumppanit lähes poikkeuksetta epäilevät alkuun vain kauniiksi taustakuvaksi. 

– Totuus elämästä Saaristomeren kallioisten luotojen karussa ja eläväisessä luonnossa onkin tarua ihmeellisempää, Yliharju jatkaa.

Saaristoluonto sisätiloihin

Pluspuu Talot suunnittelee hirsihuviloita ja -mökkejä saaristomerellisen luonnon inspiroimana. Yhtiössä työskentelevät ihmiset jakavat saman intohimon: rakkauden suomalaiseen saaristotunnelmaan. Sitä vaalien jokainen vapaa-ajan asunto suunnitellaan tontin erityispiirteet ja sääolosuhteet huomioiden niin, että pääosassa on merellinen ympäristö. Saaristoluontoon sulautuva hirsitalo ei osu ulkopuolelta silmään, mutta talon sisältä näkee kaikkialle.

– Suunnittelufilosofiamme taustalla on ajatus pesää rakentavasta linnusta. Pesä on huomaamaton, mutta sieltä avautuu näkymät kaikkialle ympäristöön, rakennusarkkitehti Memmu Pitkänen kertoo.

Modernit hirsirakennukset suurilla lasiseinillä tuovat saaristoluonnon ja valon sisätiloihin. Korkeat huoneet lisäävät avaruutta ja saavat käytössä olevat neliöt tuntumaan tilavammilta. 

– Luonnon rauhoittava voima on läsnä sisälläkin. Henkeäsalpaavan kauniit auringonnousut ja kuunpaisteen valaisemat illat tähtitaivaan alla tekevät arjesta kauniimman. Luonto muistuttaa siitä, mikä elämässä todella on tärkeää. Kun peura kurkkaa talon nurkalta aamutuimaan, joutsenpariskunta pöyhistelee siipiänsä ja pesäänsä komeaan mäntyyn palanneet pikkulinnut visertävät tervehdykseksi oven avatessa, mielen hälinä hellittää ja arjen murheet unohtuvat, Yliharju kuvailee.

Rakennus suunnitellaan ja tehdään ympäristön mukaan

Pluspuu Talot on tunnettu pitkästä kokemuksestaan saaristorakentamisessa ja sen seurauksena syntyneestä näkemyksellisestä otteestaan, jolla saaristoluonnon tarjoamat elämykset nousevat oikeuksiinsa koko komeudellaan. 

– Monet asiakkaamme ovat kiitelleet muun muassa sitä, että tulen tarvittaessa myös henkilökohtaisesti tontille käymään, jotta virhearvioilta vältytään ja esimerkiksi tuuliolosuhteet osataan huomioida optimaalisesti suunnittelutyössä. Toteutamme ratkaisuja tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa laatu, ympäristö ja elämykset edellä. Näin maksimoimme rakennusten elinkaaren ja asukkaiden elämänlaadun, Pitkänen lupaa.

Pluspuun suunnittelemat rakennukset valmistetaan laadukkaista kotimaisista materiaaleista Ollikaisen Hirsirakenne Oy:n tehtaalla Pirkanmaalla lähes 50 vuoden kokemuksella. Ensiluokkaisesta puuntyöstötaidostaan tunnetun talotehtaan omat ammattilaiset toteuttavat hirsihuviloiden ja -mökkien asennustyön rakennustyömaalla.

– Näin varmistamme, että korkean laadun kriteerit toteutuvat loppuun asti.

Pluspuun kaksikko tietää, että saaristo-olosuhteissa esimerkiksi kuljetukset voivat aiheuttaa riskejä, joiden hallinta vaatii erityistä huomiointia toteutuksessa. 

– Kun huolehdimme näistä ja muista liikkuvista osista asiakkaidemme puolesta, rakennusurakkaan liittyvä taakka kevenee.

Teksti Mari Korhonen, Kuvat Samuli Miettinen ja Mikko Pääkkönen

Lue alkuperäinen artikkeli